Zorg voor gezonde binnenlucht in publieke ruimtes vanaf 10 december 2023

Dankzij de expertise die werd opgedaan tijdens de COVID-19-pandemie en het groeiende bewustzijn van het belang van een goede binnenluchtkwaliteit voor de gezondheid, wordt in België een ambitieus beleid ingevoerd dat is gebaseerd op de wet van 6 november 2022 betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn.

De luchtkwaliteitswet heeft een aantal doelstellingen: 

  • Indicatieve en niet-bindende referentieniveaus voor binnenluchtkwaliteit in publieke gesloten ruimtes vastleggen. 
  • De uitbaters aanmoedigen om rekening te houden met de bestaande luchtkwaliteit en die verbeteren door een risicoanalyse en actieplan uit te werken. 
  • Een systeem van certificatie en labelling invoeren zodat het publiek weet welke luchtkwaliteit ze mogen verwachten.  
  • Een platform voor binnenluchtkwaliteit creëren om kennis, kwaliteit en werkzaamheden te verbeteren voor alle betrokken partijen zoals de sectoren, overheid, wetenschap maar ook fabrikanten en installateurs van ventilatie- en luchtzuiveringssystemen. 

 

Tegen 10 december 2023 moet de uitbater van een publieke plaats - zoals horecazaken, bioscopen, musea en fitnesszalen - de eerste verplichtingen van deze wet uitvoeren.

Vanaf 10 december 2023 moet een uitbater verplicht: 

  • een luchtkwaliteitsmeter gebruiken; 
  • een risicoanalyse en actieplan ontwikkelen en beschikbaar stellen.  

 

Voor meer info over het opstellen van een gerichte risicoanalyse kan u terecht bij onze partner Liantis.

Toekomstige verplichtingen  

Vanaf 1 januari 2025 zal het verplicht zijn om een certificering aan te vragen en dit bekend te maken bij de ingang van het gebouw om iedereen op de hoogte te brengen van de luchtkwaliteit in de ruimtes. De overheid verzamelt via een databank alle labels en volgt de status van de publieke ruimtes op, zodat er snel kan ingegrepen worden bij bijvoorbeeld een nieuwe pandemie. Na het behalen van een kwaliteitslabel moeten uitbaters blijven werken met dezelfde - of minstens gelijkwaardige - toestellen om de luchtkwaliteit te behouden.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments