Wijziging 6% BTW bij afbraak en wederopbouw

Vanaf 1 januari 2024 komt er een uniforme regeling die de toepassing van het verlaagd BTW-tarief van 6% bij afbraak en wederopbouw voor heel België regelt. In het kort komt het er op neer dat het 6%-tarief bij afbraak en wederopbouw nog enkel geldt voor contracten gesloten tussen een aannemer en een particuliere bouwheer. Verkopen door projectontwikkelaars, bouwpromotoren of sleutel-op-de-deur firma’s kunnen in de toekomst niet meer genieten van het gunsttarief.

Waarom dit onderscheid, terwijl het in beide gevallen gaat om een volledige nieuwbouw? Dit heeft te maken met het feit dat een verkoop op plan vanuit BTW-oogpunt beschouwd wordt als een levering van een goed, terwijl een aannemingscontract een dienstprestatie veronderstelt.

Bij een verkoop op plan is de koper in verregaande mate beschermd door de wet Breyne en dat is niet het geval bij een aannemingscontract. De wet Breyne beschermt de koper onder meer via een contract met transparante info over de totaalprijs van een project, de betalingsvoorwaarden…Bovendien legt de wet vast wie verantwoordelijk is, en voorziet ze financiële garanties. De koper is in dit geval beter beschermd, maar het kost hem wel 15% extra BTW.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments