Wetsvoorstel: opnieuw geldautomaten in winkels

Eind 2017 werden geldautomaten uit handelszaken weggehaald, terwijl er gemiddeld 20.000 transacties per jaar op werden uitgevoerd voor een gemiddeld bedrag van 70 euro per transactie.
Voor de consument was het handig om geld af te halen op een veilige plaats waar veel mensen kwamen. Voor de handelaars gaf het de mogelijkheid om de inhoud van hun kassa beperkt te houden door een deel van het ontvangen geld in de automaat te steken.

En nu bouwen de verschillende grootbanken hun kantorennetwerk af en sluiten zij hun eigen bankautomaten ten voordelen van enkele afhaalpunten. De banken sluiten hun eigen kantoren echter veel sneller dan dat ze cashpunten openen. Mensen verliezen hierdoor toegang tot essentiële dienstverlening. Een ander gevolg is dat de handelaars moeten terugvallen op het oudere systeem waarbij zij het geld uit de kassa’s naar hun kluis moeten brengen en van daaruit vervolgens na sluitingsuur zelf via de openbare weg naar een nabijgelegen bankfiliaal moeten brengen. Dat stelt nog hogere veiligheidsrisico’s. 

NVA heeft daarom een wetsvoorstel ingediend om geldautomaten terug toe te laten in handelszaken. De wet vereist nu dat het transport en vullen van een geldautomaat enkel kan gebeuren door een gecertifieerd beveiligingsbedrijf. Dat wetsvoorstel zorgt ervoor dat personeelsleden onder bepaalde veiligheidsvoorwaarden de toelating krijgen om deze ‘bewakingsactiviteit’ zelf uit te voeren.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!