Wat als uw aannemer ten onrechte 6% btw aanrekent?

Een woning renoveren tegen het verlaagd btw-tarief van 6% is mogelijk indien aan een aantal voorwaarden voldaan is:

  1. de woning moet ouder zijn dan 10 jaar
  2. de woning dient uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning
  3. de werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud met uitzondering van reinigingswerken) moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden
  4. bij de factuur die opgemaakt wordt met 6% BTW moet de dienstverrichter een duidelijk en nauwkeurig attest voegen waarin de afnemer verklaart dat al de voorwaarden voor de toepassing van het verlaagd tarief van toepassing zijn en de aanrekening van 6% btw dus gerechtvaardigd is.

Dit attest is vooral bedoeld om de aannemer niet op te zadelen met een te zware bewijslast. Wanneer bij een controle blijkt dat ten onrechte 6% btw werd aangerekend, zal de controleur 15% extra btw navorderen. De aannemer kan dit verschil bij de eindverbruiker opeisen. De particulier heeft immers ten onrechte het attest ondertekend dat de toepassing van het verlaagd tarief van 6% moet rechtvaardigen.

In een vonnis voor de rechtbank van Antwerpen besliste de rechter inderdaad dat de aannemer het verschil aan btw (15%) bij de klant kon opeisen. De boetes en intresten kon de aannemer, aldus dezelfde rechter, maar voor de helft op de klant verhalen.

Kijk dus zelf even na of aan al de voorwaarden voor de toepassing van 6% btw voldaan is, alvorens u een dergelijk attest ondertekent!


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments