Principieel akkoord rond mobiliteitsbudget

Wat is een mobiliteitsbudget: zie onze vorige nieuwsbrief : Mobiliteitsbudget – Alternatieven voor de bedrijfswagen:

De federale regering bereikte eind juni een principieel akkoord over het mobiliteitsbudget. Het akkoord moet nu verder uitgewerkt worden en zal vermoedelijk ten vroegste in werking treden vanaf begin 2018.

Volgens dit principieel akkoord kunnen werkgevers beslissen dat hun werknemers bedrijfswagens kunnen inleveren voor een extra bedrag in cash, bovenop hun loon. Het is vervolgens aan de werknemer om hier dan al dan niet voor te opteren.

Hoeveel cashvergoeding een werknemer krijgt is afhankelijk van de cataloguswaarde van de bedrijfswagen die hij inruilt. Standaardformule: cataloguswaarde x 6/7 x 20%. Als werknemers een eigen bijdrage betaalden om de bedrijfswagen te gebruiken, moet dit bedrag afgetrokken worden van de cataloguswaarde. Als de werknemer een tankkaart had, wordt het mobiliteitsbudget dan weer verhoogd met 20 %.

Fiscaal statuut mobiliteitsbudget

Het nieuwe mobiliteitsbudget krijgt hetzelfde (para)fiscaal statuut als de bedrijfswagen. De gewone RSZ-bijdragen gelden dus niet voor dit bedrag al betaalt de werkgever wel een solidariteitsbijdrage. De werknemer moet dan weer belastingen betalen op een bedrag dat gelijk is aan het belastbare voordeel van alle aard van de ingeleverde wagen op het moment van de inlevering. Dat gebeurt op basis van de formule: cataloguswaarde x degressiviteitscoëfficiënt x 6/7 x CO2-coëfficiënt.

Wordt vervolgd …

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!