Opgelet voor factuurfraude!

Bij factuurfraude onderscheppen oplichters de papieren (of elektronische) factuur, veranderen ze het rekeningnummer en versturen de aangepaste factuur. Als u die betaalt, betaalt u dus de oplichters. Het risico bestaat dat u de factuur twee keer moet betalen omdat uw leverancier geen betaling ontvangen heeft.

Ook de Vlaamse Belastingdienst waarschuwt voor vervalste papieren aanslagbiljetten. Oplichters vissen het originele document uit de brievenbus en vervangen het door een kopie met hun eigen rekeningnummer.

Aangezien u uw aanslagbiljet verwacht, bent u minder geneigd om aan de betrouwbaarheid van de informatie te twijfelen dan bij een phishingbericht uit het niets.

Indien u twijfelt aan de echtheid van een aanslagbiljet dat u ontvangen hebt, dan kan het juiste rekeningnummer gecontroleerd worden op Wat is de correcte wijze om een belasting te betalen?.

Als u een vals aanslagbiljet ontvangen hebt, dien dan klacht in bij de politie, zeker als u werkelijk een betaling uitgevoerd hebt.

Factuurfraude met digitale facturen is stukken moeilijker: digitale facturen komen immers in een beveiligde omgeving terecht waar u - en in principe u alleen - toegang toe heeft na controle van uw identiteit. Dikwijls is dat via uw elektronische identiteitskaart of itsme. Ook de Vlaamse Belastingdienst kan uw aanslagbiljetten digitaal bezorgen via eBox; u leest er meer over op Uw aanslagbiljet digitaal

Enkele tips: Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met het rekeningnummer op de bestelbon of de officiële website van de leverancier. Wees waakzaam als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt of als het de eerste keer is dat u deze leverancier betaalt. Bel in geval van twijfel het bedrijf op via een nummer dat u kent (het nummer op de factuur kan ook vervalst zijn).

Toch in de val gelopen? Contacteer zo snel mogelijk de betrokken banken om de fraude te melden. Meld de fraude op meldpunt.belgie.be (optie “vervalste factuur”).


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments