Nu nog investeren om het resultaat te drukken?

Deze redenering moet genuanceerd worden. Er is hierbij een wezenlijk verschil tussen een éénmanszaak en een vennootschap.

Eénmanszaken mogen nog een volledig jaar afschrijven op een investering, ook als deze pas in december is aangeschaft. Bovendien is hier eventueel een degressieve afschrijving mogelijk, waardoor het dubbele van het gewone lineaire percentage kan toegepast worden. In de meeste gevallen zal deze investering ook nog eens recht geven op een éénmalige investeringsaftrek van 25% (enkele voorwaarden: 100% beroepsmatig gebruik, aanschaf in nieuwe staat, geen personenwagen, minimum over 3 jaar af te schrijven).

Voor vennootschappen heeft ‘nog snel investeren’ minder invloed. Zij moeten immers pro rata afschrijven en ook verplicht lineair, waardoor het afschrijvingsbedrag voor 2021 aanzienlijk lager zal zijn. Anderzijds heeft de vennootschap, net als de éénmanszaak, ook recht op een éénmalige investeringsaftrek van 25%. Op die manier kan ze toch haar belastbare winst voor boekjaar 2021 nog wat drukken.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments