Koopkrachtpremie 2023

Ondernemingen die in 2022 een hoge of uitzonderlijk hoge winst behaald hebben, kunnen vanaf 1 juni 2023 tot en met 31 december 2023 een éénmalige koopkrachtpremie toekennen aan hun werknemers. Ze kunnen een éénmalige extra premie van maximaal € 500 (€ 750 bij uitzonderlijk hoge winst) netto aan hun werknemers toekennen. Het is aan de sector of de onderneming om te interpreteren wat precies ‘een hoge winst’ is. De koopkrachtpremie is niet verplicht toe te kennen, tenzij er door het paritair comité van de sector waar u toe behoort nog een verplichting voorzien zou worden.

De koopkrachtpremie volgt het stramien van de eerder uitgewerkte consumptiecheques. Bijgevolg zal de premie uitgekeerd worden door middel van papieren of elektronische cheques die de werknemer enkel kan besteden in bepaalde winkels die aangesloten zijn bij een uitgiftebedrijf zoals Edenred, Sodexo of Monizze. De cheques mogen enkel gebruikt worden om een maaltijd te betalen, of om verbruiksklare voeding of ecologische producten en diensten te kopen.

De premie is vrijgesteld van RSZ-bijdragen en belastingen, op een bijzondere RSZ-werkgeversbijdrage van 16,5% na. Voor de werkgever zijn de koopkrachtpremie en de werkgeversbijdrage fiscaal volledig aftrekbaar.

De koopkrachtcheques zijn enkel bedoeld voor werknemers. Als bedrijfsleider kunt u die dus niet gebruiken om voor uzelf een belastingvrij inkomen uit uw vennootschap te halen. U kan de premie toekennen aan al uw personeel of aan een welbepaalde objectieve groep waarbij u geen onderscheid mag maken dat discrimineert. De premie gericht toekennen aan bepaalde werknemers kan dus niet zomaar.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments