Investeringsaftrek: overdraagbaarheid terug één jaar!

Hoofdzakelijk naar aanleiding van de coronacrisis werden de regels voor de investeringsaftrek voor een vennootschap de voorbije jaren enkele keren aangepast.

In oorsprong konden vennootschappen de “gewone” investeringsaftrek voor investeringen gedaan in 2019, die niet kon toegepast worden bij gebrek aan resultaat, overdragen naar de twee volgende belastbare tijdperken terwijl de basisregeling een overdracht van maximum één jaar voorziet. Vervolgens werd deze overdraagbaarheid van twee jaar verlengd voor investeringen die gedaan werden tot 31 december 2021.

Voor investeringen gedaan vanaf 1 januari 2022 is de investeringsaftrek terug slechts één jaar overdraagbaar! De tijdelijke verhoging van het basistarief van de gewone éénmalige investeringsaftrek tot 25% blijft echter wel nog gelden voor investeringen gedaan in 2022.

Opgelet: de beperkte overdraagbaarheid geldt enkel voor de “gewone” éénmalige investeringsaftrek van vennootschappen.

De onbeperkte overdraagbaarheid blijft de regel:

  • in de personenbelasting
  • voor de verhoogde investeringsaftrekken

Kleine vennootschappen die aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen, kunnen voor een aantal investeringen aanspraak maken op een verhoogde investeringsaftrek. Indien het tarief van 25% echter voordeliger is, kunnen zij hier ook voor kiezen. Belangrijke overweging die hierbij gemaakt moet worden:

  • de gewone investeringsaftrek kan een hoger bedrag opleveren en vereist minder formaliteiten
  • maar indien er onvoldoende resultaat is om de investeringsaftrek effectief toe te passen waardoor u een gedeelte kwijt bent, kan het gunstig zijn om te kiezen voor de verhoogde investeringsaftrek aangezien die onbeperkt overdraagbaar is.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments