In 2023 nog genieten van het 6%-tarief voor zonnepanelen

Sinds 1 april 2022 kan de levering met plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen een verlaagd btw-tarief van 6% genieten indien de woning jonger is dan tien jaar. Deze maatregel dooft echter uit op 31 december 2023.

Voor woningen ouder dan tien jaar blijft voor dergelijke werken het algemene 6%‑tarief voor ‘werken in onroerende staat’ van toepassing!

Voorwaarden om te kunnen genieten van het 6%‑tarief:

De werken moeten betrekking hebben op een gebouw dat ofwel uitsluitend, ofwel hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt. Is het professionele gebruik groter dan 50% en dient de installatie voor het hele gebouw, dan komt enkel het deel dat op het privégedeelte betrekking heeft in aanmerking.

Opdat het verlaagde tarief van toepassing is, moeten de werken ook verstrekt en gefactureerd worden aan de eindverbruiker. Dat is niet noodzakelijk de eigenaar. Ook een huurder kan als eindverbruiker kwalificeren.

Voor 2023 kan het verlaagd tarief nog toegepast worden wanneer de factuurdatum uiterlijk 31 december 2023 is of wanneer er in december een voorschot betaald wordt. Zowel een factuur als de betaling van een voorschot maken de BTW opeisbaar. Het 6%-tarief is dan enkel mogelijk op het bedrag van het betaalde voorschot. Wanneer het saldo van de werken in januari gefactureerd wordt, zal dat met 21% BTW moeten gebeuren.

Let op! De levering zonder plaatsing valt niet onder het tijdelijke verlaagde tarief van 6%. Ook warmtepompen die uitsluitend dienen als koeling zijn niet beoogd.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments