Forfaitaire regeling voor kleinhandel verdwijnt

Voor forfaitaire belastingplichtigen worden de belastingen en de btw niet op basis van de reële winst berekend, maar op basis van een forfaitair percentage op de aankopen. Zo'n 6.000 kleinhandelaars waaronder cafébazen, kappers, bakkers, slagers en krantenwinkels maken vandaag nog gebruik van de forfaitaire btw-regeling.

De regering schaft het forfait nu af omdat het Wetboek van Economisch Recht, dat er onder de vorige regering kwam, bepaalt dat alle zelfstandigen een gedetailleerde boekhouding moeten voeren.

De regering voorziet in een ruime overgangsregeling: wie nu nog een btw-forfait betaalt, kan dat tot 1 januari 2028 blijven doen. Het systeem wordt op 1 januari 2022 wel afgesloten voor nieuwe instromers. Unizo had een overgang tot 2030 gevraagd, omdat een aantal sectoren nogal staan op het gemak van het forfait en het meestal om oudere zelfstandigen gaat, die niet zo heel lang meer zullen doorgaan. Oorspronkelijk ging Van Peteghem voor een overgangsregeling tot 2027, maar bij de laatste bespreking in de ministerraad is er nog een jaar bijgekomen.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!