Fiscale levensverzekeringen: mogelijk geen belastingvoordeel meer voor contracten vanaf 2024

Met het fiscale langetermijnsparen kan jaarlijks tot € 2.350,00 belegd worden in een spaar- of beleggingsverzekering. Op de betaalde premies kan u een belastingvermindering van 30% genieten via uw aangifte personenbelasting. Minister Van Peteghem zou dit voordeel willen afschaffen voor contracten die vanaf 2024 worden gesloten. Reeds bestaande contracten zouden het voordeel blijven genieten.

Opgelet: hoeveel van deze premies werkelijk een belastingvoordeel opleveren, hangt onder andere af van de fiscale korf die berekend wordt in functie van uw netto beroepsinkomen met een maximum van 2.350,00 euro. Deze begrenzing geldt bovendien voor alle kapitaalaflossingen (en in geval van de woonbonus ook de intresten) van hypothecaire leningen en levensverzekeringen samen. Voor wie een hypothecaire lening afsloot vóór 1 januari 2020 is de fiscale korf meestal volledig opgevuld met de aflossingen van de lening. Een premie voor een levensverzekering zal in dat geval geen bijkomend fiscaal voordeel opleveren. Hypothecaire leningen voor de eigen woning afgesloten vanaf 2020 leveren daarentegen geen fiscaal voordeel meer op.

Bovendien zal de fiscus, van zodra u ook maar één premie in uw aangifte personenbelasting vermeld hebt, op uw 60ste verjaardag een eenmalige taks van 10% heffen op de tot dan toe gestorte premies verhoogd met het gewaarborgde rendement. Premies gestort na uw 60ste verjaardag worden niet meer onderworpen aan de taks van 10%, maar leveren wel nog een belastingvoordeel op.

Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel premie eventueel een fiscaal voordeel kan opleveren!


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments