Extra vermelding op factuur bij BTW verlegd

Wie werken in onroerende staat factureert aan een BTW-plichtige klant, factureert met verlegging van BTW. De aannemer rekent in dat geval geen BTW aan op zijn factuur, maar de klant zal de BTW moeten voldoen via zijn periodieke BTW-aangifte. Op de factuur moet de aannemer dan verplicht vermelden “BTW verlegd” (KB nr. 1, art. 20, §3).

Vanaf 1 januari 2023 moet de aannemer in geval van toepassing van de verleggingsregel de volgende vermelding opnemen op zijn factuur (KB 26.10.2022, BS 10.11.2022, ed. 2, 10.11.2022, art. 13):

“Verlegging van heffing. Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand na de ontvangst van de factuur, wordt de afnemer geacht te erkennen dat hij een belastingplichtige is, gehouden tot de indiening van periodieke aangiften. Als die voorwaarde niet vervuld is, is de afnemer ten aanzien van die voorwaarde aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.”

Wanneer de aannemer ten onrechte met BTW verlegd factureert en de klant niet binnen de maand reageert, zal niet de aannemer maar wel de klant aansprakelijk zijn voor de betaling van de BTW, intresten en geldboeten wanneer bovenstaande vermelding werd opgenomen op de factuur.
Indien een klant wel een BTW-nummer heeft, maar geen periodieke BTW-aangiften indient omdat hij bijvoorbeeld onder de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen valt, moet de aannemer BTW aanrekenen op zijn factuur. Factureert hij per vergissing met BTW verlegd, dan zal de klant binnen de maand moeten reageren en de aannemer laten weten dat hij een factuur met BTW moet krijgen.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!