Carenztijd voor ziekte-uitkering zelfstandigen verdwijnt binnenkort

Een werknemer heeft in de meeste gevallen vanaf de eerste dag arbeidsongeschiktheid recht op een uitkering van zijn ziekenfonds.

Voor zelfstandigen was er tot eind 2017 een wachtperiode van één maand vooraleer er aanspraak gemaakt kon worden op een uitkering. Sinds 1 januari 2018 bedraagt deze carenzperiode nog maar twee weken en krijg je al vanaf de vijftiende ziektedag een uitkering.

Op 1 juli verdwijnt de carenzperiode voor zelfstandigen bij arbeidsongeschiktheid. Wie vanaf die datum arbeidsongeschikt wordt, geniet van de eerste dag een uitkering op voorwaarde dat hij minstens acht dagen arbeidsongeschikt is én tijdig een aangifte doet van de arbeidsongeschiktheid.

Het is aan te raden om op de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid aan je dokter een “getuigschrift van arbeidsongeschiktheid” aan te vragen. De datum van ondertekening van het attest door je dokter is namelijk bepalend voor de start van je arbeidsongeschiktheid. Dit getuigschrift bezorg je vervolgens binnen de zeven dagen per post en bij voorkeur aangetekend aan je ziekenfonds.

In principe moet je ook tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid je sociale bijdragen blijven doorbetalen. Ben je echter voor een langere periode buiten strijd, dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een vrijstelling van sociale bijdragen met behoud van sociale rechten.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments