Cadeaubonnen: welke vermeldingen?

Wanneer je in je zaak cadeaubonnen wil verkopen, bestaan hier geen specifieke wettelijke regels voor.

Strikt genomen volstaat het dat de bon vermeldt in welke winkel hij gebruikt kan worden en voor welk bedrag. Er zijn geen vormvereisten. Om misbruik te voorkomen voorzie je de bon best wel van een stempel van de winkel of een handtekening.

Je kan echter wel vermelden waarvoor de cadeaubon gebruikt mag worden en daar eventueel bepaalde grenzen aan stellen, bijvoorbeeld niet in de soldenperiode, omruiling in geld is niet mogelijk… De klant moet hierover geïnformeerd worden voor de aankoop, dus kan je dit best op de bon vermelden.

Bovendien vermeld je best de geldigheidsduur; zorg hier bij voorkeur voor een redelijke termijn van één of twee jaar. Indien je geen geldigheidsduur vermeld geldt de wettelijke termijn voor contractuele verbintenissen van 10 jaar.
Na de vervaldag is het absoluut mogelijk om de bon alsnog te aanvaarden. Om commerciële redenen kan je dit doen wanneer het bijvoorbeeld om een trouwe klant gaat.

De verkoop van de cadeaubonnen op zich is geen belastbare handeling. Het is pas op het moment dat de bon wordt ingeruild voor bepaalde producten of om gebruik te maken van bepaalde diensten dat er effectief omzet gecreëerd wordt die belastbaar is en waarop BTW moet afgedragen worden.

Cadeaubonnen worden best genummerd en op datum opgenomen in een overzicht waarop eveneens wordt bijgehouden wanneer ze worden ingewisseld. Enkel zo kan je bijhouden welke bonnen niet ingeruild zijn op de vervaldag. Indien geschenkcheques na afloop van de geldigheidsduur niet werden ingewisseld, mogen de ontvangsten hiervan verwerkt worden als een uitzonderlijke opbrengst. In dat geval zijn er geen goederen verkocht en is er dus ook geen aan BTW onderworpen handeling.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments