Nieuwe fiscale maatregelen (Programmawet van 28 juni 2013)

De nieuwe programmawet werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dit kan voor iedereen die met een vennootschap werkt belangrijke voordelen, maar ook nadelen met zich mee brengen. Bepaalde stukken van deze wetgeving vereisen een snelle reactie.


Belangrijkste wijzigingen:

1) Vanaf 1 oktober 2014 zal de roerende voorheffing op liquidatieboni verhogen van 10% naar 25%.

Indien u aandeelhouder bent in een vennootschap die haar activiteiten wenst te stoppen zal deze, met uitzondering van overname, ontbonden en vereffend moeten worden.

Bij de vereffening zal de roerende voorheffing verschuldigd zijn op het positief saldo tussen het netto-actief (totale waarde van de bezittingen verminderd met de schulden van de vennootschap) en het kapitaal, dit verschil noemen we de liquidatiebonus.

De wet voorziet onder bepaalde voorwaarden een overgangsregime zodat u alsnog van het huidige tarief van 10% kan genieten. Dit kan door middel van de incorporatie van belaste reserves in het kapitaal. Deze mogelijkheid wordt voorbehouden voor de belaste reserves die uiterlijk op 31 maart 2013 door de algemene vergadering werden goedgekeurd. Op het ogenblik van de incorporatie zal er wel onmiddellijk 10% roerende voorheffing ingehouden moeten worden.

In de praktijk betekent dit voor de meeste vennootschappen (afsluiting boekjaar 31/12) dat enkel de belaste reserves per 31/12/2011 in aanmerking komen voor deze regeling.

De inbreng in kapitaal moet gebeuren tijdens een boekjaar dat ten laatste voor 1 oktober 2014 afsluit via de procedure van kapitaalverhoging. Voor vennootschappen die op 31 december afsluiten, moet de verrichting ten laatste op 31 december 2013 plaatsvinden. Voor vennootschappen met gebroken boekjaren gelden andere tijdstippen.

Bij latere kapitaalvermindering worden de geïncorporeerde reserves als volgt degressief belast:

Kleine vennootschappen:

- De eerste twee jaren volgend op de inbreng: 15%

- Het derde jaar volgend op de inbreng: 10%

- Het vierde jaar volgend op de inbreng: 5%

Na deze termijnen worden de kapitaalverminderingen niet langer belast en kan u eventueel al na 4 jaar uw geïncorporeerde reserves belastingvrij terug nemen. (Opgelet een kapitaalsverhoging/vermindering vereist meestal een tussenkomst van een notaris).

Voor grote vennootschappen in de zin van art. 15 W. Venn. is deze termijn 8 jaar i.p.v. 4 jaar. De voornaamste aspecten van dit overgangsregime zijn hierboven vermeld, maar er zijn nog andere bijkomende voorwaarden onder meer m.b.t. de uitgekeerde dividenden tijdens de laatste 5 boekjaren.


2) Verlaging van roerende voorheffing voor dividenden van nieuwe aandelen op naam

Voor nieuwe aandelen die vanaf 1 juli 2013 worden uitgegeven d.m.v. een kapitaalverhoging of een oprichting van een nieuwe vennootschap, zal de roerende voorheffing op de uitgekeerde dividenden terug kunnen zakken naar 15%. Deze maatregel heeft als doelstelling om investeringen in KMO’s te stimuleren en zal pas na drie jaar zijn volledige uitwerking kennen.

De voornaamste voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit verlaagd tarief:

- De betreffende vennootschap is een kleine vennootschap (cfr. art. 15 W. Venn.).

- De dividenden komen voort uit nieuwe aandelen op naam.

- De aandelen zijn verworven met nieuwe inbrengen in geld.

- De inbrengen in geld zijn niet dezelfde als deze in de bovenstaande regeling. De verlaging van de roerende voorheffing mag dus niet gecumuleerd worden met het gunstregime van 10% in de overgangsperiode.

- De aandelen moeten ononderbroken in volle eigendom blijven van de kapitaalinbrenger. (Uitz. Familiale opvolging, e.a.)

- De aandelen moeten volstort zijn

Indien aan alle voorwaarden is voldaan zal de effectieve verlaging van de roerende voorheffing enkel van toepassing zijn bij dividenduitkering vanaf het derde boekjaar volgend op dat van de inbreng. Tijdens de periode hiervoor wordt het normale tarief trapsgewijs verlaagd als volgt:

- 20% voor de dividenden betaald of toegekend bij de winstverdeling van het 2de boekjaar na dat van de inbreng.

- 15% voor de dividenden betaald of toegekend bij de winstverdeling voor het 3de boekjaar en volgende na dat van de inbreng.

 
CONCLUSIE

Deze nieuwe maatregelen hebben als gevolg dat vennootschappen die belaste reserves hebben opgebouwd er belang bij kunnen hebben om snel over te gaan tot een kapitaalverhoging of, indien men binnenkort wenst te stoppen, een ontbinding met vereffening.

CODA Boekhouders organiseert in de loop van september voor haar klanten infosessies m.b.t. deze nieuwe wetgeving. Indien u hiervoor nog geen uitnodiging heeft ontvangen, of als u bijkomende vragen heeft, aarzel dan niet om uw dossierverantwoordelijke te contacteren.

Data infosessies:

Dinsdag 3 september 2013 van 15u00 tot 15u45
Donderdag 12 september 2013 van 15u00 tot 15u45
Donderdag 12 september 2013 van 20u00 tot 21u00

Klik hier om de slides van deze infosessie te downloaden.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments