Vlaamse sloop- en heropbouwkorting vanaf 1 oktober 2018

De afbraak en wederopbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie (zie voorgaand artikel). Voor die sloop en nieuwbouw geldt het btw-tarief van 21%.

Uitzondering: enkel in de centrumsteden geldt het tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak direct gevolgd wordt door de wederopbouw en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt. In Vlaanderen zijn er 13 centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Om een bestaande woning in lijn te krijgen met de huidige normen, is het soms interessanter om die woning te slopen en in de plaats een energiezuinige nieuwbouwwoning op te trekken. Vandaar dat bouwheren in stedelijke gebieden deze financiële stimulans krijgen onder de vorm van een verlaagd btw-tarief van 6%.

De Vlaamse regering pleitte al meermaals bij zijn federale en Europese collega’s om die belangrijke fiscale stimulans door te trekken naar de rest van Vlaanderen. De strikte Europese reglementering lijkt een dergelijke uitbreiding voorlopig echter niet toe te laten.

De Vlaamse regering neemt daarom het heft in eigen handen en voorziet in haar begroting van 2019 in een slooppremie van 7.500,00 euro voor eigenaars die ook buiten de stedelijke gebieden overgaan tot het slopen en heropbouwen van een verouderde woning. De premie zal beschikbaar zijn voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de vergunning wordt afgeleverd, speelt verder geen rol. Eens de vergunning is afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop- en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

De concrete uitvoeringsmodaliteiten evenals de aanvraagprocedure moeten nog worden uitgewerkt.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments