Tuin en tuinaanleg: een BTW-doolhof

Werken aan tuinen worden aanzien als werken in onroerende staat. Wanneer deze werken gefactureerd worden aan BTW-plichtige klanten moet de factuur opgemaakt worden met verlegging van BTW. Wordt de factuur opgemaakt aan een particulier dan zijn de werken onderworpen aan 21% BTW.

Uitzonderingen op deze algemene regel:

Leveren van planten:

6% BTW wanneer deze planten ook aangekocht werden met 6% BTW

Aanleggen van opritten en paden:

6% BTW voor een oprit of pad die een woning, van minstens 10 jaar oud en die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor privé doeleinden, rechtstreeks verbindt met de openbare weg. Voor een particuliere klant stelt de tuinaannemer een factuur op met 6% BTW.

21% BTW voor een tuinpad dat wordt aangelegd om de woning te verbinden met de tuin of het losstaande tuinhuis. Aangezien het pad de woning niet verbind met de openbare weg kan geen 6% BTW worden toegepast.

Factuur onderverdelen voor een oprit die loopt van de openbare weg naar de woning en vervolgens naar een losstaande garage: indien de woning minstens 10 jaar oud is en hoofdzakelijk privé gebruikt wordt, moet de aannemer de factuur opsplitsen.

6% BTW voor de oprit van de openbare weg naar de woning

21% BTW voor de oprit van de woning tot aan de losstaande garage

21% BTW voor de aanleg van een parking: steeds 21% BTW ook al zou deze parking aan de woning grenzen

Drainagewerken

6% BTW bij drainagewerken die dienen voor het vermijden van insijpelen van water in de keldermuren aan een woning die minstens 10jaar oud is en hoofdzakelijk gebruikt wordt voor privédoeleinden. Aan particuliere klanten moet een factuur opgemaakt worden met 6% BTW

21% BTW aan particuliere klanten bij drainagewerken om de tuin te beschermen tegen wateroverlast

Aanleggen van terrassen

6% BTW indien het terras aan de woning grenst, de woning minstens 10 jaar oud is, hoofdzakelijk voor privédoeleinden gebruikt wordt en de factuur opgemaakt wordt aan een particuliere klant.

21% BTW voor terrassen die niet aan de woning grenzen, een terras rond een tuinhuis dat losstaat van de woning. 21% BTW te factureren aan particuliere klanten, ook indien de woning ouder is dan 10 jaar en hoofdzakelijk privé gebruikt wordt.

Werken in de tuin

21% BTW voor het bouwen van een tuinhuis dat losstaat van de woning en gefactureerd wordt aan een particuliere klant.

21% BTW voor het plaatsen van tuinverlichting, altijd!

21% BTW voor het aanleggen van een siervijver of een fontein, altijd!

21% BTW voor het plaatsen van afsluitingen en toegangspoortjes, zelfs indien deze aan de woning grenzen. Het verlaagd tarief van 6% is hier nooit van toepassing!

Aanleg van zwembad al dan niet met poolhouse: steeds 21% BTW

Plaatsen van een carport

6% BTW indien de carport vasthangt aan de woning die minstens 10 jaar oud is en hoofdzakelijk gebruikt wordt voor privé doeleinden.

21% BTW voor een losstaande carport.

Het is dus van het grootste belang om bij tuinwerken gedetailleerde facturen op te stellen om bij een eventuele latere controle discussie over de toepassing van het tarief van 6% te vermijden!

Wanneer tuinwerken gedaan worden voor BTW-plichtige klanten, moet de factuur opgemaakt worden met “BTW verlegd” (behalve wanneer het gaat om de loutere levering van planten).


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments