Starten als zelfstandige in Vlaanderen: afschaffing getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer vermoedelijk al een jaartje vroeger

Onder druk van Europa is de vestigingswetgeving al een tijdje in beweging. Het Vlaamse Gewest is volop bezig met de voorbereiding van de afschaffing van het bedrijfsbeheer. 1 september 2019 was hiervoor oorspronkelijk als datum vooropgesteld, maar dit zou vermoedelijk al een jaartje vroeger zijn. Dit betekent dat je om te starten als zelfstandige (onder voorbehoud) vanaf 1 september 2018 geen bedrijfsbeheer meer zal moeten voorleggen.

Als je op dit moment wil starten als zelfstandige, moet je nog steeds een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer voorleggen of moet je een familielid hebben die voor jou de kennis bewijst. Dit zal waarschijnlijk al vanaf 1 september 2018 niet meer nodig zijn. In de toekomst zullen zelfstandigen meer continu vorming krijgen. De overheid werkt een actieplan uit waarbij via opleidingen de competenties van zowel startende als gevestigde zelfstandigen gestimuleerd en ondersteund worden.

Voor de beroepsbekwaamheid kan je voortaan rekenen op specifieke opleidingen. Zo organiseren een aantal sectoren aangepaste modulaire opleidingen. Op die manier moet je enkel een opleiding volgen die relevant is voor de activiteit die je ook effectief wil uitoefenen.

In Brussel en Wallonië echter blijft de vestigingswetgeving op dit moment nog steeds gehandhaafd.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments