Restaurant- en cateringdiensten: tijdelijke tariefverlaging BTW

Voor de periode van 8 mei tot en met 30 september 2021 werd het BTW-tarief op restaurant- en cateringdiensten verlaagd naar 6% als tegemoetkoming aan de horecasector in het kader van de Covid-19 pandemie. Het normale BTW-tarief op restaurant- en cateringdiensten bedraagt immers 12%, met uitzondering van het verschaffen van dranken waarvoor normaal het tarief van 21% geldt.

Op voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes…, voor verbruik ter plaatse was het tarief van 21% van toepassing. Deze regel verdwijnt definitief. Dit betekent dat het verschaffen van dergelijke producten voor verbruik ter plaatse als “restaurant- of cateringdienst” ook tijdelijk in aanmerking komt voor het verlaagd BTW-tarief van 6%. Na afloop zullen deze versnaperingen die ter plaatse worden verbruikt ook onderworpen zijn aan 12% BTW.

Deze kwalificatie als restaurant- of cateringdienst heeft tot gevolg dat de omzet uit deze voorverpakte producten mede bepalend is voor het berekenen van de drempel van 25.000 euro op het vlak van de verplichting voor het bijhouden van een geregistreerd kassasysteem.

Wie een geregistreerd kassasysteem gebruikt, moet bijgevolg steeds een ticket uitreiken voor het verschaffen van die voorverpakte producten, ongeacht of ze al dan niet ter plaatse verbruikt worden.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!