Overbruggingsrecht anno 2021: andere voorwaarden in positieve zin bijgestuurd!

Overbruggingsrecht anno 2021: andere voorwaarden in positieve zin bijgestuurd!

Ook hier zijn er een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van de voorwaarden die in de vorige nieuwsbrief gecommuniceerd werden.

Wie het moeilijk heeft door de Coronacrisis zal nog minstens tot 31 maart 2021 op steun kunnen blijven rekenen, maar wel onder andere voorwaarden. De bestaande steunmaatregelen werden geëvalueerd en bijgestuurd.

Het nieuwe systeem bestaat uit drie pijlers.

Pijler 1: dubbel crisis-overbruggingsrecht bij verplichte sluiting of bij afhankelijkheid van een verplicht gesloten sector

Tot 28 februari 2021 blijft de bestaande regeling gelden voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten of die afhankelijk zijn van een verplicht gesloten sector. De kans is zelfs groot dat het dubbel overbruggingsrecht wordt verlengd tot maart 2021.

Je komt in aanmerking voor de dubbele uitkering als je:

  • minstens één dag in de maand van je aanvraag verplicht je zaak moest sluiten. Take-away, click & collect en het uitbaten van een nachtwinkel vormen geen probleem voor de dubbele uitkering!
  • hoofdzakelijk afhankelijk bent (minstens 60%) van een verplicht gesloten sector en je gedurende de sluiting van die sector je zelfstandige activiteit volledig onderbreekt. Voor de dubbele uitkering mag je dus géén click & collect of take-away organiseren

Je komt niet in aanmerking als je:

  • Naast je verplicht onderbroken activiteit nog een andere zelfstandige activiteit hebt
  • Nog iets anders doet dan click & collect, take-away of het uitbaten van een nachtwinkel
  • Als ‘afhankelijke’ zelfstandige (zelfs minimaal) voortwerkt

De aanvraag voor januari en februari is mogelijk vanaf 1 februari.

Kom je niet in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht, dan kan je, ongeacht de sector waartoe je behoort, het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling aanvragen (pijler 2).

Pijler 2: enkel crisis-overbruggingsrecht bij een ernstige omzetdaling, ook wanneer je zaak openblijft

Voor januari, februari en maart 2021 kan je in aanmerking komen voor het crisis-overbruggingsrecht wegens een aanzienlijke omzetdaling. Je hoeft nooit verplicht gesloten te zijn geweest en de uitkering is mogelijk voor zelfstandigen uit om het even welke sector.

Vanaf 1 januari 2021 kan je in de tweede pijler een uitkering ontvangen wanneer je door de coronacrisis een aanzienlijk deel van je inkomsten verliest. Indien je omzet van de maand, voorafgaand aan de maand waarvoor je steun aanvraagt, met minstens 40% gedaald is ten opzichte van dezelfde maand in 2019, heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering. Deze pijler vervangt de huidige relance-uitkering.

Concreet betekent dit dat je wanneer je een aanvraag doet voor januari 2021, de omzet van december 2020 moet vergelijken met de omzet van december 2019.

De aanvraag voor de maanden januari en februari 2021 is mogelijk vanaf 12 februari 2021.

Voor de maand maart vanaf 1 maart 2021.

Voor deze drie maanden kan de aanvraag echter tot uiterlijk 30 september 2021 ingediend worden!

Pijler 3: Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind

Moet je jouw activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken omdat je in quarantaine moet? Of kan je gedurende minstens zeven dagen niet werken omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan? Dan heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering.

Let wel op: deze uitkering is minder hoog dan het crisis-overbruggingsrecht bij verplichte sluiting of bij ernstige omzetdaling. Bekijk eerst of je voor één van die uitkeringen in aanmerking komt. De crisis-uitkeringen zijn namelijk niet cumuleerbaar binnen dezelfde maand.

Voor een volledig overzicht van de voorwaarden, aanvraagtermijnen en uitgekeerde bedragen in de verschillende pijlers kan je terecht op de site van onze partner Liantis:

Overbruggingsrecht in de coronacrisis: waar heb je recht op?


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!