Overbruggingsrecht anno 2021: andere voorwaarden

Wie het moeilijk heeft door de Coronacrisis zal nog minstens tot 31 maart 2021 op steun kunnen blijven rekenen, maar wel onder andere voorwaarden. De bestaande steunmaatregelen werden geëvalueerd en bijgestuurd.

Het nieuwe systeem bestaat uit twee pijlers.

Pijler 1: steun bij verplichte sluiting

Tot 31 januari 2021 blijft de bestaande regeling voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten en zelfstandigen die afhankelijk zijn van verplicht gesloten sectoren onveranderd.

Vanaf 1 februari 2021 hebben zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten enkel recht op een overbruggingsuitkering wanneer zij hun activiteiten volledig onderbreken. Wie nog bepaalde activiteiten verderzet zoals het verstrekken van afhaalmaaltijden of de verkoop via click & collect, valt niet meer onder deze eerste pijler. Op basis van een ernstig omzetverlies kom je dan mogelijk wel in aanmerking voor de tweede steunmaatregel. Ook zelfstandigen die afhankelijk zijn van een verplicht gesloten sector, kunnen alleen nog een beroep doen op steun als ze een ernstige omzetdaling kennen.

Pijler 2: steun bij een ernstige omzetdaling, ook wanneer je zaak openblijft

Vanaf 1 januari 2021 kan je in de tweede pijler een uitkering ontvangen wanneer je door de coronacrisis een aanzienlijk deel van je inkomsten verliest. Indien je omzet van de maand, voorafgaand aan de maand waarvoor je steun aanvraagt, met minstens 40% gedaald is ten opzichte van dezelfde maand in 2019, heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering. Deze pijler vervangt de huidige relance-uitkering.

Concreet betekent dit dat je wanneer je een aanvraag doet voor januari 2021, de omzet van december 2020 moet vergelijken met de omzet van december 2019.

Elke zelfstandige zal de steun bij een ernstige omzetdaling kunnen aanvragen, ook wanneer je nooit verplicht gesloten was (ook niet tijdens de eerste golf). Je moet ook niet afhankelijk zijn van een verplicht gesloten sector. Vrije beroepers zoals kinesisten en dienstverleners die een groot aantal klanten zagen wegvallen omdat ze geen risico wilden lopen, hadden sinds september geen recht meer op een overbruggingsuitkering. Vanaf januari kunnen zij terug rekenen op steun.

! Starters hebben niet zomaar recht op deze tweede pijler bij een ernstige omzetdaling. Dit in tegenstelling tot de steun onder de eerste pijler bij verplichte sluiting.

  • Ben je 12 kwartalen of minder zelfstandige? Dan moet je voor minstens 2 van deze kwartalen je wettelijke voorlopige sociale bijdrage betaald hebben.
  • Ben je langer dan 12 kwartalen zelfstandige? Dan moet je minstens 4 van de 16 kwartalen voorafgaand aan het kwartaal waarin je de steun vraagt, daadwerkelijk hebben betaald.

Deze nieuwe steunmaatregelen zullen gelden vanaf 1 januari 2021 en vervangen de bestaande steunmaatregelen. De wetgeving hierover moet nog finaal goedgekeurd worden. Een aanvraag voor de maand januari zal waarschijnlijk mogelijk zijn vanaf 1 februari 2021. Wij houden je uiteraard verder op de hoogte.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!