Niet essentiële winkels: overbruggingsrecht tijdens de zogenaamde paaspauze en na de heropening op 26 april 2021

Tijdens de zogenaamde paaspauze van 27 maart tot en met 25 april 2021 konden niet essentiële winkels enkel openblijven op afspraak. Indien het niet mogelijk was om op afspraak te werken (niet rendabel, geen personeel beschikbaar, je activiteit leent zich er niet toe…) kan je nog in aanmerking komen voor het dubbel overbruggingsrecht. Er kon eventueel terug gewerkt worden met het systeem van click & collect.

Paaspauze en dubbel overbruggingsrecht:

Als je onmogelijk kon gebruikmaken van het systeem van winkelen op afspraak in de periode van 27 tot en met 31 maart 2021 kom je in aanmerking voor het dubbel overbruggingsrecht voor de maand maart 2021.

Bij het indienen van je aanvraag zal je op eer moeten verklaren dat je in de onmogelijkheid was om op afspraak te werken en dat je winkel bijgevolg gesloten is geweest vanaf 27 maart tot en met 31 maart 2021. Verder werken via een systeem van click & collect was wel toegestaan.

Dezelfde regeling geldt indien je van 1 april tot en met 25 april 2021 onmogelijk gebruik kon maken van het systeem van winkelen op afspraak. Voor de maand april 2021 heb je dan recht op het dubbel overbruggingsrecht, ook al mocht je vanaf 26 april gewoon terug open gaan.

Opgelet: de uitkering van een dubbel overbruggingsrecht is niet combineerbaar met het recht op het Vlaams Beschermingsmechanisme voor de maand april. De Vlaamse premie voor april 2021 bedraagt 15% van je omzet van april 2019, op voorwaarde dat je minstens 60% omzetverlies leed. Vaak zal dit bedrag hoger zijn dan het bedrag van het dubbel overbruggingsrecht. Bovendien wordt het overbruggingsrecht belast, terwijl het Vlaams Beschermingsmechanisme vrijgesteld is van belastingen. Hier moet dus een goede afweging gemaakt worden.

Paaspauze en enkel overbruggingsrecht:

Je hebt recht op het enkele crisis-overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling, als je in maart en/of april op afspraak open kon blijven, maar je omzet met minstens 40% daalde. Hier wordt telkens de omzet van de vorige maand vergeleken met de omzet van diezelfde maand in 2019.

De Vlaamse premie kan je wél combineren met de enkele uitkering in het kader van het overbruggingsrecht wegens aanzienlijke omzetdaling. Let op, deze uitkering enkel overbruggingsrecht wordt toegekend op basis van de omzetcijfers van de voorafgaande kalendermaand. Je hebt dus slechts recht op de enkele uitkering voor april als je in maart al minstens 40% omzetverlies leed. Voor de Vlaamse premie moet je daarentegen een omzetverlies aantonen voor de maand april zelf.

Heropening vanaf 26 april: alleen nog enkel overbruggingsrecht

Alle winkels mogen hier immers gewoon terug open. Kamp je met een omzetverlies van minstens 40%, dan kan je rekenen op het enkele crisis-overbruggingsrecht. De aanvraag hiervoor voor de maand mei kan ingediend worden vanaf 1 mei.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!