Goedkeuring wetsvoorstellen zondagsarbeid en ouderschapsverlof

Op 4 juli keurde De Kamer een aantal wetsvoorstellen goed die zorgen voor meer flexibiliteit onder meer wat betreft de zondagsarbeid en het ouderschapsverlof.

Zondagsarbeid

Zondagsarbeid is toegestaan in kleinhandelszaken, kapsalons in badplaatsen, toeristische centra en luchtkuuroorden.

Arbeid op een volledige zondag is echter niet langer gekoppeld aan bepaalde periodes van het jaar en aan bepaalde voorwaarden. Voortaan is arbeid toegelaten op alle zondagen, weliswaar beperkt tot 39 zondagen per werknemer per kalenderjaar. Via een beurtrolsysteem kan de werkgever het volledige jaar door werknemers tewerkstellen op zondag.

Ouderschapsverlof

Door de goedkeuring van één tiende ouderschapsverlof is het voortaan mogelijk om een halve dag per week of één dag om de twee weken thuis te zijn in het kader van ouderschapsverlof. Werkgever en werknemer moeten hier uiteraard wel in overeenkomen.

Voor de drie thematische verloven (ouderschapsverlof, palliatief verlof en de medische bijstand) wordt het mogelijk om de vermindering van arbeidsprestaties naar vrije keuze te spreiden over de overeengekomen periode. Het gemiddelde van de overeengekomen vermindering moet wel nageleefd worden. De werknemer die halftijds ouderschapsverlof opneemt, kan dus bijvoorbeeld beurtelings een volle week werken en een volle week ouderschapsverlof opnemen.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments