Geregistreerde elektronische kassa: regeling vanaf 2015

In 2015 zullen een groot aantal horeca-uitbaters gebruik moeten maken van een elektronische, geregistreerde kassa. Op die manier wil de overheid fraude en zwartwerk tegengaan. De geregistreerde kassa zal alle bewerkingen bijhouden die in een dergelijke kassa worden ingevoerd.

Het Geregistreerde Kassasysteem (GKS) is verplicht voor iedereen die minstens 10% van zijn totale horeca-omzet haalt uit het aanbieden van maaltijden via restaurant- of cateringdiensten ter plaatse. De regeling is dus niet van toepassing op horecazaken waar de klanten maaltijden of bereidingen alleen maar komen afhalen.

Tijdens de maand januari 2015 past elke horeca uitbater de 10%-regel toe op zijn/haar horeca omzet van 2014. Is het resultaat 10% of meer, dan moet een GKS worden geïnstalleerd in 2015. Deze uitbaters dienen zich uiterlijk op 28.02.2015 te registreren in de GKS-registratiemodule, een e-service van de FOD Financiën. Daarna zullen zij een uiterlijke implementatiedatum ontvangen. Op 31 december 2015 zijn de implementatiedata voor alle ondernemingen verstreken, de administratie kan vanaf dan overgaan tot sancties.

Wie niet verplicht is om de kassa in gebruik te nemen, mag dat op vrijwillige basis toch doen in de loop van 2014. Het gebruik van de geregistreerde kassa brengt namelijk voordelen met zich mee, zoals een lastenverlaging voor vijf vaste voltijdse werknemers.

De uitgebreide regeling en een antwoord op de meest gestelde vragen vindt u terug op de website van de FOD Financiën (link).

Voor verdere vragen hierover kan u steeds terecht bij uw dossierverantwoordelijke.

Bron: FOD Financiën
Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments