Eindejaarsgeschenken voor zakenrelaties en personeel: fiscale aftrekbaarheid en recuperatie van BTW

Waarmee moet u rekening houden wanneer u uw zakenrelaties of personeel wil verrassen met een eindejaarsgeschenk, zonder dat zij erop belast worden, en dat ook voor uzelf aftrekbaar is en waarvan u bovendien de BTW kan recupereren?

Geschenken voor zakenrelaties

Een relatiegeschenk is voor uzelf voor 50% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat de waarde ervan niet hoger is dan 125 euro inclusief BTW. Opgelet! Geeft u meer uit dan 125 euro, dan moet u hiervan een fiche 281.50 opstellen en zal uw klant bijgevolg belast worden op het geschenk.

Reclameartikelen zijn daarentegen 100% aftrekbaar. Het moet gaan om artikelen van geringe waarde waarop uw benaming opvallend en blijvend vermeld staat. Het moet de bedoeling zijn uw onderneming naambekendheid te geven, bijvoorbeeld pennen met opdruk die op grote schaal uitgedeeld worden. Opgelet!: verbruiksgoederen zoals champagne, wijn, pralines die verpakt zitten in een doos met het logo van uw bedrijf op, komen niet in aanmerking voor de 100%-aftrek. Het gaat volgens de fiscus immers om verbruiksgoederen waarop de benaming niet blijvend aanwezig is. Dergelijke geschenken zijn maar voor 50% aftrekbaar, ook als ze maar een geringe waarde hebben.

Geschenken voor personeel

Geschenken van maximum 40 euro inclusief BTW zijn 100% aftrekbaar op voorwaarde dat het gaat om gelegenheidsgeschenken naar aanleiding van Kerstmis, nieuwjaar of een verjaardag! Dit maximum van 40 euro geldt voor alle gelegenheden samen. Wanneer deze grens overschreden wordt, zijn de gehele uitgaven slechts aftrekbaar tegen 50%, ook het deel tot 40 euro. Voor werknemers met kinderen wordt dit drempelbedrag verhoogd met 40 euro per kind!

En de BTW?

De BTW hanteert andere bedragen dan de Belastingen.

Indien u BTW-plichtig bent, dan is de BTW op geschenken aan zakenrelaties of personeel volledig aftrekbaar in de mate dat het geschenk of reclameartikel minder kost dan 50 euro per klant en per jaar. Gaat u boven dit bedrag dan is de BTW niet aftrekbaar.

Opgelet: voor rookwaren en geestrijke dranken (22°) is de BTW nooit aftrekbaar! Voor wijn, porto, champagne wel op voorwaarde dat u onder de 50 euro blijft.

Bent u niet BTW-plichtig, dan zal het bedrag inclusief BTW volgens de hierboven vermelde voorwaarden een voor 50% of 100% aftrekbare kost zijn.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Comments