Boekhoudkundige verwerking van geschenkcheques.

Aankoopcheques of cadeaubonnen bestaan in veel varianten en staan met stip op nummer 1, zowel om te geven als om liefst te krijgen.

Geschenkcheques zijn cheques van een handelaar die de begunstigde kan omruilen tegen producten/diensten verkrijgbaar bij deze handelaar. De cheque wordt aangekocht door een derde en later ingeruild voor de goederen of diensten die de begunstigde van de cheque wenst te kopen.

Voor de uitgever-handelaar is er pas sprake van een opbrengst op het ogenblik dat hij de goederen of diensten levert aan de begunstigde van de geschenkcheque. Er wordt m.a.w. geen omzet geboekt op het moment van de verkoop van de cheque. Ook de BTW-administratie ziet de verkoop van geschenkcheques als de overdracht van een onlichamelijk goed (een betaalmiddel) die vrijgesteld is van BTW. Bovendien zou bij de verkoop van de cheque moeilijk te bepalen zijn welk het BTW-bedrag is, aangezien het nog niet duidelijk is voor welke producten de cheque geruild zal worden.

De verkoop van de cheque dient enkel opgenomen te worden in de kas (bij contante betaling) of via de bank (bij betaling via bancontact of overschrijving). Je boekhouder boekt deze bedragen op een overlopende rekening “over te dragen opbrengsten geschenkcheques” (indien een dubbele boekhouding gevoerd wordt).
Indien de koper van de cheque hiervan een factuur wenst voor zijn eigen boekhouding, dient deze factuur opgemaakt te worden zonder BTW! Op de factuur worden bij voorkeur de nummers van de cadeaubonnen geplaatst en de vermelding “Overdracht van titels die een geldwaarde vertegenwoordigen – handeling buiten het toepassingsgebied van de BTW”.

Op het moment dat de begunstigde de cheque inwisselt is er pas sprake van omzet en verschuldigde BTW, aan te geven via de dagontvangsten of verkoopfacturen.

Indien geschenkcheques na afloop van de geldigheidsduur niet werden ingewisseld, mogen de ontvangsten hiervan geboekt worden als een uitzonderlijke opbrengst. In dat geval zijn er geen goederen verkocht en is er dus ook geen aan BTW onderworpen handeling.

Cadeaubonnen worden best genummerd en op datum opgenomen in een overzicht waarop eveneens wordt bijgehouden wanneer ze worden ingewisseld. Enkel zo kan je bijhouden welke bonnen niet ingeruild zijn op de vervaldag.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

Fax: 011/793.298

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!