6% BTW-attest weldra vervangen door melding op factuur

Wanneer renovatie- of herstellingswerken uitgevoerd worden aan een woning kan dat onder bepaalde voorwaarden tegen het BTW-tarief van 6%. De woning moet onder meer minstens 10 jaar oud zijn en hoofdzakelijk voor privédoeleinden gebruikt worden.

Bij de huidige regeling moet de klant een ondertekend attest aan de aannemer bezorgen, waarin hij verklaart dat aan de gestelde voorwaarden voor de toepassing van het BTW-tarief van 6% voldaan is. Dit attest ontlast de dienstverrichter van de aansprakelijkheid betreffende de toepassing van het verlaagd BTW-tarief.

Om de administratie te vereenvoudigen, mag het attest vanaf 1 januari 2022 vervangen worden door een uitgebreide verklaring op de factuur zelf. De verklaring zal de klant erop wijzen dat hij na ontvangst van de factuur één maand de tijd heeft om een schriftelijke betwisting in te dienen indien niet voldaan is aan één van de voorwaarden voor de toepassing van 6% BTW. Wanneer de klant de factuur binnen die termijn niet schriftelijk betwist, is de aannemer ontslagen van zijn aansprakelijkheid.

De nieuwe regeling legt de verantwoordelijkheid voor de correcte toepassing van het verlaagde BTW-tarief dus volledig bij de klant.

De nieuwe maatregel gaat in vanaf 1 januari 2022, maar er wordt voorzien in een overgangsperiode tot 30 juni 2022 waarin nog gebruik gemaakt mag worden van de attesten.


Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Vestiging Oudsbergen

 

Industrieweg Noord 1192

3660 Oudsbergen

Tel: 011/398.777

Vestiging Zonhoven

 

Stationsstraat 1

3520 Zonhoven

Tel: 011/398.777

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!